Voorbereiding voor de bevalling

Zet in week 37 van je zwangerschap het bed op bedverhogers. Ook als je van plan bent in het ziekenhuis te bevallen, ben je verplicht je bed op de juiste hoogte (70-90 cm) te brengen in verband met de Arbo-wet voor kraamverzorgenden. Klossen of bedverhogers zijn te leen of te huur via Duxxie.


Houd er rekening mee dat een waterbed niet geschikt is om op te bevallen. Mogelijk is er ergens een logeerbed dat als kraambed gebruikt kan worden.

Let er verder op dat de kamer goed verlicht en verwarmd kan worden.


Thuis bevallen

Thuis bevallen is uniek in Nederland. Daarom zijn de verloskundigen en kraamverzorgenden in Nederland goed opgeleid om je thuis te begeleiden.

Als onze kraamverzorgende assisteert bij je bevalling thuis krijg je hier extra uren kraamzorg voor.


Zodra de verloskundige dit nodig vindt kun je ons 24/7 bellen op 0625167666 om te vragen of de kraamverzorgende kan komen, dit is in de regel voordat de uitdrijving begint. De kraamverzorgende assisteert de verloskundige bij de thuisbevalling, verleent steun aan de kraamvrouw en haar partner en brengt alles in gereedheid voor de komst van de baby. Zij controleert de temperatuur in de kamer, maakt het bedje in orde en zorgt dat er kruiken klaar liggen.


Na de bevalling helpt de kraamverzorgende je met wassen en zorgt ze dat de kraamkamer schoon en fris is. Bovendien kijkt ze of de babykamer veilig is. Gedurende de hele kraamperiode zal zij jou en de baby controleren. De kraamverzorgende verstrekt informatie en beantwoordt vragen. Ook houdt zij de verloskundige op de hoogte van het verloop van het kraambed.


Bed opmaken voor de bevalling

Leg een zeil of afdekfolie over de hele matras, vervolgens de molton en daar overheen het onderlaken. Je kunt eventueel eerst een vuilniszak en daarna een kussensloop om het hoofdkussen doen. De vloerbedekking kun je beschermen door er een oude mat neer te leggen. Gebruik hiervoor geen plastic i.v.m. het gevaar op uitglijden.


Leg alles klaar in de kamer waar je gaat bevallen. Voor de verloskundige kan het prettig zijn als er een tafeltje of strijkplank staat. Daar kunnen de benodigdheden tijdens de bevalling worden opgelegd.

Zet vanaf 37 weken een ziekenhuis/vluchttas klaar, ook al ga je thuis bevallen. Je kunt in nood toch naar het ziekenhuis moeten en dan is het fijn als je al wat klaar hebt staan.

In de tas zitten benodigdheden voor na je bevalling, ook is het handig om voor je partner een tas of aantal spullen in te pakken voor als er een langer verblijf nodig is.


Heb je een medische indicatie, dan is het noodzakelijk om in het ziekenhuis te bevallen. Maar je mag ook zelf de keuze maken om poliklinisch te bevallen natuurlijk.


Is de bevalling gestart dan komt de verloskundige eerst bij je thuis. Zij zal tijdens de ontsluitingsfase het ziekenhuis bellen. Je moet met eigen vervoer naar het ziekenhuis gaan.


Is de bevalling goed gegaan, dan mag je zo snel mogelijk, soms al na een paar uur, weer naar huis. Zodra je weet wanneer je naar huis mag kun je contact opnemen met ons via 

0625167666


Vanuit de basisverzekering wordt alleen een ziekenhuisbevalling met medische indicatie vergoed. Is het je eigen keuze om in het ziekenhuis te bevallen, dan zijn de kosten ook voor eigen rekening. Een uitzondering hierop is als je hiervoor aanvullend bent verzekerd. 

Het kraampakket bestaat uit medische (hulp,-) middelen die nodig zijn tijdens de thuisbevalling of nodig zijn voor de verzorging erna.


Voor een thuisbevalling is een kraampakket zelfs noodzakelijk, maar ook als je in het ziekenhuis wil gaan bevallen is het handig om een kraampakket in huis te hebben. Via je zorgverzekeraar kan je een kraampakket aanvragen, ga na bij je verzekeraar of je een kraampakket vergoed krijgt.

Mocht dit niet het geval zijn, dan kan je zelf ook een pakket samenstellen.


Deze artikelen zitten minimaal in een kraampakket:


Matrasbeschermer, wordt gebruikt om je matras tijdens de bevalling te beschermen.

Onderleggers, verschillende maten matjes voor het beschermen van je matras.

Kraamverband, in verschillende maten (damesverband, inlegverband en kraamverband).

Verbandwatten om bijv. thermometer te reinigen.

Navelklem, een steriel verpakte navelklem deze moet in de verpakking blijven.

Steriele wondkompressen, om bijv. het naveltje af te dekken of oortjes schoon te maken.

Alcohol 70% om o.a. de thermometer te ontsmetten, let op buiten bereik van kinderen bewaren!

Stretchbroekjes, daarmee blijft het kraamverband op zijn plaats en zorgt voor ventilatie.

Handgel en handschoenen.

Babykamer


Commode

Ledikant

Matras

Kledingkast


In huis

Box

Boxkleed


Verzorging

Hydrofiele doeken 12x


Aankleedkussen

Aankleedkussen hoes 4x

Spuugdoeken

Luiers

Billendoekjes

Digitale thermometer 2x

Zinkzalf voor billetjes

Babybad

Standaard voor babybad

Voedingskussen


Kleding

Romper 10x

Broekje 5x

Truitje of t-shirt 6x

Sokken 5x

Jasje

Mutsje 3x


Slapen

Molton

Hoeslaken

Deken

Kruik 2x


Borstvoeding

Vitamine K-druppels

Vitamine D-druppels

Evt. voor achter de hand een kolfapparaat


Flesvoeding

Fles

Speen voor de fles

Vitamine D-druppels

Zuigelingenvoeding


Onderweg

Kinderwagen

Autostoeltje

Luiertas

Draagzak

Share by: